Arhiva revistei literare Faleze de piatră

Viaţa în doi , autor Dorel Schor

Posted in numarul 37-38 ( noiembrie-decembrie2012) by Hopernicus on 11/12/2012

Temele abordate in lucrarile pictorilor sint diverse si nenumarate, dar iata un subiect care mi se pare interesant, viata in doi. Nu ne propunem nici analiza convietuirii sau a relatiilor de cuplu, desi s-ar putea desprinde si acest aspect, ci prezentarea citorva lucrari care numara numai doua personaje.  

 

Iata, de pilda, un tablou de Dan Hatmanu. Pictor controversat ca om(de anumiti critici), dar unanim recunoscut pentru valoarea sa de artist, el evadeaza din subiectele obisnuite, pentru a picta doi tineri indragostiti, intr-un joc firesc, lasind privitorului sa continue povestea. Lucrat cu fantezie si cu gust pentru cea ce este iesit din comun, imaginea cucereste tocmai prin simplitatea sa neasteptata.

 

 

Nahum Gutman a pictat intr-o maniera foarte israeliana. Cunoscut

pentru stilul sau ecletic care merge de la figurativ la abstract, ne ofera de asta data un tablou in adevarata traditie clasica a scolii europene, a unui cuplu de oamni simpli si muncitori. Perechea, care pare preocupata, sugereaza totusi pionierii din generatia celor care au construit aceasta tara, cu mainile lor.

 

Vom trece la Henri Matisse, pictorul cunoscut pentru coloritul sau caracteristic, intr-o lucrare ceva mai sobra, intitulata Conversatia.

Relatia personajelor pare distanta, atmosfera e rece, pina si fundalul sugereaza o discutie in contradictoriu. Acest gen de tablouri este o raritate la Matisse, cunoscut in deobste pentru caldura care iradiaza din tablouri, mai ales cind picteaza dansul sau interioarele viu colorate.

 

Moshe Rozentalis isi alege personajele-femei, figurativ-abstracte, 

creionindu-le intr-o miscare rotativa, care pare a continua. Lucrarea cere un oarecare efort privitorului, dar fara indoiala creiaza senzatia dinamica propusa. Personajele sint tot doua, unite in efortul lor de a se desprinde de inertia statica. Si iata-ne ajunsi la Fernando Botero, pictorul cunoscut pentru personajele sale supradimensionate lateral, care nu numai ca nu-si fac o problema din faptul ca sint supraponderale, dar isi poarta cu mindrie si firesc kilogramele in plus. Privite cu simpatie, ele danseaza, discuta, in scene obisnuite si nu odata se desprind de grupuri  pentru a ramine in doi.

 

 

 

                                                       Dr. DOREL SCHOR

 

Tagged with:

Comentarii închise la Viaţa în doi , autor Dorel Schor