Arhiva revistei literare Faleze de piatră

Melior-Epoca Imposibilului

Posted in Proză by Hopernicus on 22/03/2012

Însă ca orice supremație ce mai devreme sau mai târziu datorită invidiei sau a dorinței supușilor de a lua inițiativă își pierde din autoritate, la fel și elanul României fu în cele din urmă tăiat de către celelalte state chiar și după încheierea rușinoaselor păci în urma pierderii războiului de către UE. Timp de cincizeci de ani statele afectate în urma războiului se reconstruiră cu pași mici sub taxa ucigătoare impusă de România în schimbul petrolului. Până când generația dirigentă se schimbă. Fură nevoie de încă treizeci de ani pentru ca totul să revină la normal și pentru ca economia planetei să se restabilească. Proiectul Newpetrol deveni în acest mod o invenție rudimentară iar noi mașini pe bază de energie electrică înlocuiră mașinile tradiționale pe bază de benzină sau motorină. Minți dintre cele mai strălucite afirmară că nu mai este nevoie de petrol pentru ca deplasarea mecanică să fie posibilă și că, în fond, petrolul nu fusese niciodată indispensabil omenirii ci doar o resursă naturală utilă, o comoditate a umanității de care se profitase până când nu se mai putu. Analiști dintre cei mai bine pregătiți nu își puteau explica adoptarea bicicletei ca și vehicul de prim uz în momentul epuizării combustibilului. De ce întreaga lume se grăbi a-și converti automobilele în biciclete, de ce nu fuseseră capabile mințile strălucite ale începutului de secol să rezolve problema păstrând aceeași clasificare a deplasării în spațiu : terestră, acvatică, aeriană?

Astfel războiul fu considerat o luptă fără un scop real, o luptă ce nu ar fi trebuit să aibă loc, de ce să depindă bunăstarea planetei de petrolul României când cercetători și inventatori geniali găsiseră zeci de soluții la marea problemă?

Totul fu pus pe seama panicii existente în individ în momentul în care se simte în dificultate. Psihologii admiseră această posibilitate și veniră cu exemple de-a lungul istoriei anterioare ale unor decizii ce, pe fondul presiunii și a panicii se dovediră total lipsite de discernământ. Existară și istorici ce împărțiră istoria după modelul Umaniștilor, făcând să înceapă o nouă eră în anul 2195 : Era Imposibilului. Această nouă eră deveni era invențiilor de mare amploare, deveni era capacității de a realiza imposibilul astfel încât în această eră vor fi atinse cele mai mari standarde ale modernizării și vor fi colocate cele mai mari genii exitente vreodată.

Era Imposibilului nu aduse pentru România decât mari pierderi în ceea ce privește exportul de Newpetrol. Planeta nu mai trecuse niciodată printr-un atât de lung șir de evenimente cu implicație la nivel global. Oricine se aștepta la orice din partea oricui. Devenise o regulă a vieții cotidiene ca fiecare știre să conțină o nouă invenție și un nou îndemn de a achiziționa diverse aparaturi ce ar fi ușurat viața fiecăruia. Comoditatea și perfecțiunea deveniseră principalii factori calitativi ai oricărei mărfuri. Dorința oamenilor de a nu face nimic altceva decât să apese pe diferite butoane pentru a-și rezolva problemele aruncă întreaga rasă umană într-o necesitate de a perfecționa tehnologia și de a o aduce la standarde cu adevărat geniale.

Un grup de inventatori din SUA scoase pe piață un automobil ce se deplasa fără a fi nevoie de șofer. Odată achiziționată acea mașină-minune, pe bază de curent electric și care avea în dotare un dispozitiv reîncărcabil, tot ce trebuia să facă presupusul șofer era să tasteze destinația: automobilul s-ar fi pus în mișcare singur la fel cum s-ar fi și oprit. Pe baza unor senzori de mișcare foarte avansați și în continuă comunicare cu sateliții artificiali, automobilul era capabil să oprească la trecerile pietonale sau să depisteze și să ocupe un loc de parcare. Traficul se perfecționă într-atât încât nu mai fu nevoie de permis de conducere pentru a putea deține și controla un automobil. Persoanele peste optspezece respectiv șaisprezece ani (după caz) aveau nevoie doar de câteva ore de familiarizare cu mijlocul de transport în urma cărora ar fi fost apți de a-l conduce.

Dar Epoca Imposibilului nu se limită doar la invenția unor mijloace de transport impecabile pentru a tăia elanul României pe piața internațională și asta datorită dorinței omului de a nu se mulțumi cu puțin și de a experimenta întotdeauna noi idei și noi surse de profit. Așadar Marea Modernizare cum fu numită mai târziu de către istorici acoperi toate câmpurile de activitate și reduse radical efortul fizic produs de om până atunci. Într-atât se modernizaseră roboții ce îi serveau omului drept ajutor în confecționarea de alți roboți și într-atât se simțea omul mulțumit de propria inteligență încât, în scurt timp, locurile de muncă ce înainte de Marea Modernizare ar fi părut o adevărată provocare fizică se limitau acum la apăsarea unor butoane așadar la tastarea unor comenzi pe care anumite mașini revoluționare le-ar fi executat. De altfel nici nu mai era nevoie de chelneri într-un restaurant sau de bucătari, ci de un singur om care să știe să dea comenzile potrivite unor brațe robotice pregătite întotdeauna să execute. Echipe de oameni ce altădată ar fi lucrat în salubritate acum erau înlocuiți de unul singur ce grație unui sistem genial de curățare existent sub orice trotuar ar fi curățat un întreg oraș în mai puțin de cincisprezece minute. E de la sine înțeles care deveni noua problemă a globului. Nefiind singura dar distingându-se printre toate celelalte, marea chestiune a planetei deveni cea a șomajului. Dacă odată cu dezvoltarea necontrolată a tehnologiei generată de succesul României pe piața internațională, grupuri întregi de oameni fuseseră înlocuiți de unul singur ce în compania unui braț mecanic ar fi atins standardele perfecțiunii în intervale de timp fulgerătoare, toți ceilalți membri ai grupului nu își mai găsiră ocupație, toți ceilalți membri ai grupului începură să șomeze. Nu se mai găseau locuri de muncă adecvate unui om ce s-ar fi bazat mai mult pe forța fizică decât pe intelect astfel că toți cei care ar fi vrut să lucreze trebuiau să treacă prin studii ce înainte de Epoca Imposibilului ar fi părut de o dificultate inimaginabilă. Programele de învățământ se modificară radical și se concentrau toate în jurul acestor invenții ce nu mai conteneau să uimească prin perfecțiune și comoditate.

Această trecere de la epoca contemporană la cea a imposibilului avu un parcurs lent și fu animată de revolte civile la nivel mondial. Toți se așteptau ca guvernele aferente să le creeze un spațiu ideal însă spațiul ideal consta în principal în a avea de lucru fiecare nu a pierde vremea cu studii de inginerie robotică. Nevoia banului împinse cetățenii la mici revolte împotriva producătorilor ce cu atât mai mult se îndârjeau în a lansa noi și noi forme de tehnologie.

 

autor Nedelcu Pavel

Reclame
Tagged with:

Comentarii închise la Melior-Epoca Imposibilului

%d blogeri au apreciat asta: