Arhiva revistei literare Faleze de piatră

DESENUL -TALENT SI CREATIVITATE

Posted in Uncategorized by Hopernicus on 28/06/2011

 

 Maia Martin

La prima vedere, e foarte simplu să desenezi. Toţi ne-am încercat creionul sau pixul, ba am şi luat lecţii de desen în şcoală… Pentru artiştii plastici, desenul este însă o importantă piatră de încercare. Am auzit afirmându-se despre câte un pictor că este un desenator excelent sau, dimpotrivă, despre altul că nu-i un bun desenator…Tot aşa cum ştim foarte bine că marii maeătri excelau în materie, desenul-schiţa fiind adesea proiectul de început al unei capodopere.

 Constantin Ciosu

Aş putea afirma că desenul poate cuprinde elementele definitorii pentru conceptul general al unei picturi ulterioare, formele ei principale, sugestii particulare care pot fi preluate (sau nu) în alte lucrări. De aici şi soarta incertă a lui. Un desen poate fi abandonat, rătăcit, pierdut…Dar poate rămâne ca bază unei lucrări valoroase, tot aşa cum işi poate stabili cu demnitate  un statut de independenţă.

 Eduard Grossman
Desenul este probabil, o forma foarte sincera de expresie artistica tocmai datorita  spontaneitatii si prin transpunerea imediata a unei imagini mentale, a unor idei  care se vor dezvolta ulterior. El permite experimente, variante numeroase, poate ascunde un proiect, dar cuprinde intotdeauna o speranta. El este si arta si tehnica in acelas timp, in priceperea  de a reprezenta grafic un  obiect, o figura, un peisaj si, de ce nu, o metafora, un mesaj, o emblema…
Harry Araten

Desenul este probabil, o formă foarte sinceră de expresie artistică tocmai datorită  spontaneităţii şi prin transpunerea imediată a unei imagini mentale, a unor idei  care se vor dezvolta ulterior. El permite experimente, variante numeroase, poate ascunde un proiect, dar cuprinde întotdeauna o speranţă. El este şi artă şi tehnică în acelaşi timp, în priceperea  de a reprezenta grafic un  obiect, o figură, un peisaj şi, de ce nu, o metaforă, un mesaj, o emblemă…

 Motti Benshoshan

De la desenul independent până la arta decorativă, de la desenul satiric la cel animat, artistul va trebui să-şi dovedească nu numai talentul şi abilitatea, ci şi creativitatea şi inventivitatea într-un domeniu de competenţă deosebit. El se află concomitant în carnetul de schiţe sau pe foaia de hârtie , dar şi în universul intim al artistului,î n laboratorul mental al acestuia. Norocul de a avea prieteni pictori mi-a prilejuit adesea cunoaşterea  unor metamorfoze surprinzătoare, transformarea unei linii creionate în compoziţie, să urmăresc etapele nebănuite ale creaţiei artistice.

 

Interesante mi se par opiniile unor mari pictori despre desen.

Henri Matisse spunea cu simplitate: „Desenul înseamnă punerea unei linii în jurul unei idei”.

Salvador Dali întregea conceptul: „Desenul reprezintă sinceritatea în arta. Nu e posibil să trişezi. Ori eşti bun, ori nu eşti bun”.

Iar August Renoir exprima, pe undeva, chintesenţa : „Acest desen mi-a luat mai puţin de cinci minute, dar mi-au trebuit şaizeci de ani ca să ajung să-l fac”.

 

 

 

Comentarii închise la DESENUL -TALENT SI CREATIVITATE

%d blogeri au apreciat asta: