Arhiva revistei literare Faleze de piatră

James Joyce

Posted in Uncategorized by Hopernicus on 23/06/2011
James Joyce
1882-1941
O nouă biografie
„A apărut vestitorul unei noi generaţii” scrie poetul Georgie Russel lui William Yeats în 1902 , şi numele lui este James Joyce. Eu sufăr, scrie Russel şi vreau să suferi şi tu. Virginia Wolf îl descrie pe Joyce: „Un om şters, poartă ochelari groşi, seamănă puţin cu Bernard Show , mă plictiseşte, este concentrat pe el însuşi”. În fiecare an la 16 iunie de Blooms’s day se serbează în Dublin, Irlanda, legendara călătorie care se petrece în cartea Ulysses, după numele eroului Leopold Bloom. O nouă biografie apărută recent în Britania descrie viaţa complicată a scriitorului. Semnează Gordon Bowker autorul unei biografii celebre dedicate lui George Orwell. Biograful Bowler pătrunde adânc, în faptele seci dar atât de eluzive ale lui Joyce. Născut în Dublin în 1882 viaţa lui Joyce ar umple câteva biografii, multe au şi fost scrise dar nici una atât de profundă ca recenta. Poate cea scrisă de Richard Ellmann 18 ani după moartea lui Joyce în 1959 , dar de atunci, o serie de noi informaţii au fost găsite, ele pun în altă lumină viaţa şi opera lui Joyce.
Născut în Dublin este fiul unei familii din clasa de mijloc  acre avea10 copii, Joyce  studiază la Colegiul Universitar al oraşului. De mic era bizar, detesta câinii şi se temea de fulgere. Tânăr se mută în Europa şi acolo  petrece adolescenta între Paris şi Zurich. Încearcă studii de medicină , abandonează găsind lecturile în limba franceză prea dificile. După moartea mamei sale în 1903 se deda băuturii, trăind din expediente. Încearcă să publice un eseu despre estetică care este refuzat de magazinul intelectual „Dana”.
Interesant, universul său literar nu depăşeşte perimetrul Dublinului. Bowker subliniază importanta femeilor în viaţa lui Joyce poate la egal cu literatura.  Dessourile unei femei trezeau în el inspiraţie la fel de puternică cum trezeau în Ibsen sau Homer, scrie Bowker. Relaţiile lui Joyce cu femeile erau distrugătoare şi interesate, el le numea „animale cu piele caldă, fină” dar în ciuda faptului femeile erau atrase de lumea lui bogat emoţională. Două femei sunt importante în viaţa scriitorului: prima este Nora Barnacle, o tânără din judeţul Galway, cameristă de meserie. Femeia vieţii sale şi muza sa pe de o parte, pe de altă parte o uşuratică, după cum povestea Joyce cuiva, Nora doreşte să întâlnească şi alţi bărbaţi. Să ai despre ce scrie, îi spunea femeia. Prima lor întâlnire are loc în 16 Iunie 1904, dată la care se petrece toată acţiunea din Ulysses.
Bowker discuta pe larg nunta celor doi în 1931, după 25 de ani de concubinaj fără căsătorie, deşi aveau doi copii împreună. Joyce face nunta la sfatul avocatului său. Tot prin Ezra Pound o cunoaşte pe a doua femeie din viaţa sa,  Harriet Shaw Weaver care îl sprijinea în cariera sa literară. Femeia cheltuieşte mii de lire sterline eliberând pe Joyce de munci sordide.
Portretul artistului ca om tânăr, este o lucrare de pionierat a lui James Joyce, care prefaţează tehnicile moderniste pe care autorul le va folosi din plin în Ulysses. Spre deosebire de Ulysses ( care este dificilă de citit, poate tocmai pentru că foloseşte tehnici moderniste care îngreunează lectura), Portretul Artistului este mai comodă lecturii. Romanul, publicat în perioada 1914 – 1916, are o notă semi-autobiografică şi descrie anii tineri ai personajului principal, un artist din Dublin, în realitate un alter ego al lui Joyce. Numele protagonistului (Daedalus) pare o aluzie simplă la eroul cu acelaşi nume din mitologia greacă, tatăl lui Icarus. Stephen Dedalus are dubii cu privire la convenţiile catolice tradiţionale irlandeze, se revoltă împotriva lor şi la final, decide să plece la Paris în căutarea unei împliniri ca artist. Portretul artistului a fost caracterizat că una dintre primele trei romane de limba engleză ale secolului XX, ceea ce demonstrează valoarea şcolii irlandeze de literatură alături de George Bernard Shaw, Yeats, Oscar Wilde.
Biografia lui Bowker este plină de anecdote şi poveşti picante. Ne spune că Joyce dorea să fie actor, îşi alese numele de scenă: Gordon Brown, o traducere aproximativă a numelui italian Giordano Bruno. Joyce se dovedeşte a fii spiritul care mână o grupă de oameni de afaceri care au finanţat primul cinematograf deschis în Irlanda,  Volta.
Biografia pomeneşte de tot prietenii şi cunoscuţii care apar în cărţile lui Joyce şi cei care l-au sprijinit în drumul său literar.  Ezra Pound are un loc de cinste, ne este amintit că îl împingea pe Joyce să trimită poezii la ziarul pe care îl edita : The Egoist.   În centrul biografiei dupa cum este  firesc se afla discuţii despre opera monumentală Ulysses considerată azi  cartea secolului XX.
statuia lui Joyce în Dublin
În 1917 Joyce renunţa să  continue lucrarea sa ” Portretul artistului ca un om tânăr” şi se decide să scrie ceva nou.  Joyce se foloseşte de un amic al tatălui său  evreul Hunter cu o soţie necredincioasă, acesta  devine modelul Leopold Bloom, protagonistul cărţii.    Dar Bowker adăugă detalii şi despre perioadă în care Joyce scrie Finnegans Wake (1939) , carte despre care Samuel Becket declară că scrisul Joyce nu descrie nimic, el este esenţa în sine. Joyce este un inovator de geniu. El prevesteşte spiritul nou al literaturii moderne. Generaţia de azi care foloseşte netul a găsit o cale originală de a mulţumii marelui scriitor. Pe 16 iunie la fiecare 15  minute reţeaua Tweeter a lansat fragmente din  Ulysses în aşa fel încât până la sfârşitul anului când se împlinesc 70 de ani de la moartea scriitorului întreaga sa opera să fie accesibilă pe net celor ce doresc să o cunoască mai de aproape.
autor Adrian Grauenfels
Reclame

Comentarii închise la James Joyce

%d blogeri au apreciat asta: