Arhiva revistei literare Faleze de piatră

Dragostea lui Aharon Appelfeld

Posted in Uncategorized by Hopernicus on 04/06/2011

„ Pe neașteptate, dragoste” este titlul unui roman apărut în 2010, la Ed. Polirom, în traducerea Lui Any Shilon, în Colecția coordonată de Bogdan- Alexandru Stănescu. Autorul, Aharon Appelfeld nu este un necunoscut pentru mulți cititori, „Badenheim 1939”, „Pentru toate păcatele”, „Caterina”( o poveste uluitoare, de dragoste), „Povestea unei vieți” , romane apărute la, respectiv, Polirom, Hasefer, Univers,( ultimul) fiind apreciat și căutat.

 

Zbor, artist Doina Munteanu

 

Appelfeld s-a născut în 1932 , la Cernăuți, a fost în Transnistria, ca deportat, în 1944 a ajuns în Armata Roșie, apoi s-a refugiat în Italia, fiind din 1946 locuitor al Palestinei, ce avea să devină în 1948 Statul Israel. A studiat la Universitatea Ebraică din Ierusalim și a devenit profesor de literatură la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva, unde locuiesc numeroși originari din România. A fost distins cu Premiul Israel, Premiul Nnelly Sachs, în Israel, iar în 2004 cu Premiul Medicis, în Italia. Alături de Amos Oz, este unul dintre cei mai prestigioși scriitori israelieni.

 

Aharon Appelfeld


Romanul „Pe neașteptate, dragoste” are elemente autobiografice, împletite , desigur cu ficțiunea care nu este decât preluarea transfigurată a biografiilor unor oameni cunoscuți de autor. Personajul principal, Ernest a trecut prin etape despre care știm și noi, contemporanii câte ceva. Copilăria în mediul evreiesc, atașarea de idealul comunist, marea dezamăgire și recâștigarea identității  individuale, dar nu prin adaptare simplă, ci prin minunatele porți ale iubirii pentru o femeie cu suflet mare. Ernest este scriitor, de unde și ipoteza relatării autobiografice, dar la cei 70 de ani a pierdut mai mult decât a câștigat. Ca membru al Komsomolului, în perioada „sovietică” el a fost un fanatic, a ajuns să-și urască propriii conaționali, a devenit, în mod aberant un „ antisemit” evreu. Ura sinagogile, religia, pe religioși, pe evreii bogați, era un comunist sadea, gen Marx, Lenin, Stalin. Nu trebuie să se mire cineva că amintim aici de simbolurile comunismului „științific”. Comunismul bolșevic a fost un fel de religie rea, ura de sine, de semeni se numea „ura de clasă”, care nu este cu nimic mai bună decât ura de rasă. Holocaustul ,Auschwitz-ul au existat, evreii au suferit cumplit, dar o crimă nu îndreptățește alte crime. Ce-i rămâne lui Ernest în amintire? „ Am avut un vis, am văzut Carpații, iar în mijlocul pajiștilor eram numai noi doi”, îi spune Ernest, Irenei, care nici nu fusese vreodată în România, ea provenind din Germania. Dragostea înseamnă și femeia iubită și locurile natale și lipsa urii. Ernest se eliberează de ură. Acesta este mesajul cărții.

 

autor Boris Marian

http://cititordeproza.ning.com/profile/borismarianmehr

Anunțuri

Comentarii închise la Dragostea lui Aharon Appelfeld

%d blogeri au apreciat asta: