Arhiva revistei literare Faleze de piatră

Studio 6 în galerie

Posted in Uncategorized by Hopernicus on 01/06/2011

 

Un atelier emblematic

În urmă cu nişte ani, două pictoriţe entuziaste din Natania, Liana Gross şi Dita Liron, au înfiinţat un studio de lucru la care au mai invitat câţiva artişti. Probabil pentru că se află pe o stradă la numărul 6 şi din cauză că acesta era şi numărul iniţial al pictorilor care şi-au împărţit spaţiul atelierului, numele a rămas „Studio 6”. Cei care s-au perindat prin această „cooperativă artistică” au participat la expoziţii individuale sau comune, în ţară şi peste hotare, au editat cataloage şi albume sau cărţi de artă…

Dar nucleul solid şi permanent l-au alcătuit patru pictori, la cele două iniţiatoare adaugându-se Eduard Grossman şi Rozi Shaham. Întâmplarea face ca studioul, oază de creaţie originală, să devină emblematic pentru ceea ce este Israelul. Pentru că Liana Gross , născută la Dubrovnik, în Croaţia, a ajuns la vârsta tânară, Rosalind (Rozi) Shaham a venit din Canada, Eduard Grossman a imigrat de prin Uralii Rusiei, iar Dita Liron e sârbă, născută adică în ţară. Acest aspect interesant se adaugă caracterului pluralist al echipei, conceptelor variate, ale fiecăruia, experienţei profesionale individuale.

EDUARD GROSSMAN

Bogăţia mijloacelor de exprimare permite artiştilor dezvoltarea personalităţii fiecăruia în contextul unei colaborări rodnice.

Eduard Grossman creează o lume fascinantă în care magia culorilor este predominantă. La formaţia sa clasică, suplimentează lumina mediteraneană şi bogăţia cromatică a postimpresionismului. El renunţă la dogme şi canoane, permiţând abstractului interpretări asociative, metafore plastice, o îmbinare creativă a realului şi imaginarului.

LIANA GROSS

Liana Gross pictează cu sensibilitate şi lirism, noţiuni care se împletesc surprinzător, dar armonios, cu energia unor tuşe curajoase, cu senzaţii intense şi dinamice. Putem descifra uneori în lucrările ei drame neconsumate sau simboluri temporale, paradoxuri şi aluzii la problemele acute ale lumii contemporane.

DITA LIRON

Dita Liron şi-a găsit, fără îndoială, un stil personal… Ea pictează peisajele cu un unic concept al spaţiului, desfiinţând limitele şi continuându-l către infinit. Îşi găsesc loc, în pânzele ei, într-o atractivă simbioză, realismul  şi abstractul, culorile calde, emoţiile, simbolurile, lumina, corpul uman, ciclurile naturii, infinitul…

ROZI SHAHAM

 

Rozi Shaham este şi ea o împătimită a naturii, căreia  îi subliniază simplitatea, dar şi unicitatea, prin culori vibrante. Tablourile ei sunt compoziţii libere în care se regăseşte realitatea înconjurătoare. Lumea ei este subiectivă, dar pictoriţa o comunică privitorului ca pe o invitaţie la meditaţie şi iubirea frumosului.

autor Dorel Schor

Reclame

Comentarii închise la Studio 6 în galerie

%d blogeri au apreciat asta: