Arhiva revistei literare Faleze de piatră

Daniel Horovitz

Posted in Uncategorized by Hopernicus on 22/05/2011

 

UN  LIMBAJ  UNIVERSAL

Daniel Horovitz este un tinar artist specializat in design. Aceasta ar putea fi cartea sa de vizita, cita vreme este absolvent al Institutului Tehnologic din Holon si licentiat in design industrial la Academia de arte Bezalel din Ierusalim. Numai ca, dincolo de preocuparile obisnuite, el picteaza, sculpteaza, este creator de moda, concepe panouri publicitare si corpuri de iluminat , e pasionat de tot ce il atrage si il implica in arta.

Dar chiar asa numitele „preocuparile obisnuite” nu inseamna rutina in cazul lui . Pentru ca nu poti numi rutina munca de studiu si cercetare, conceptie , proiectare… Dupa care urmeaza crearea modelului, potrivirea interactiva in context, redesenarea. Modelul rational  trebuie sa rezolve probleme tehnice, de perspectiva, implementare, evaluare si …concluziile practice. Arta, stiinta, tehnica inginereasca, productie…

Aceste aspecte specifice designului sint valabile intr-o infinita diversitate de domenii in care se impune necesitatea de a imbina esteticul cu functionalul. Tinind seama in acelas timp de imperativele economice si sociopolitice. Societatea moderna s-a obisnuit cu frumosul care insoteste utilul. O constructie arhitectonica, un mijloc de transport, mobilierul functional, obiectele de menaj, corpurile de iluminat , toate trebuie sa corespunda gustului consumatorului (care, in paranteza fie spus, cade uneori victima a kitschului).

Si iata cum ajungem la sculptura ambientala… Daniel Horovitz este colaboratorul  unui sculptor faimos, Motti Mizrachi, impreuna cu care semneaza un impresionant monument la Ashdod. Dar el este si autorul unui scaun functional, catalogat „coffe chair”, care a primit premiul Ministerului Industriei si Comertului.

Am scris mai de mult despre Bauhaus. Acolo, la acea scoala avangardista , s-a nascut dorinta de a infrumuseta viata omului obisnuit, daruind valente estetice obiectelor cu care ne intilnim zilnic.  Daniel Horovitz si-a gasit locul  potrivit talentului sau creativ.

Acest artist, nascut in Romania si ajuns in Israel la virsta de sase ani, bun vorbitor al limbii materne, dovedeste in lucrarile sale capacitatea de improvizatie si creativitate, ne impartaseste emotia  creatiei si bucuria reusitei. Afirmatie valabila pentru arii variate in conotatii diferite, din care nu lipsesc lucrari de grafica, picturi in ulei, sculpturi ambientale, costume pentru balerini, postere de reclama, mobilier elegant sau corpuri de iluminat.

autor Dorel Schor

 

Reclame

Comentarii închise la Daniel Horovitz

%d blogeri au apreciat asta: